zatzy.com

zatzy.com (http://www.zatzy.com/forum.php)
-   Reportage & Resor (http://www.zatzy.com/reportage-resor/)
-   -   Hamanns Lamborghini Gallardo – blingad värsting (http://www.zatzy.com/reportage-resor/347792-hamanns-lamborghini-gallardo-blingad-vaersting.html)

Qvarnis 2009-05-17 11:15

Hamanns Lamborghini Gallardo – blingad värsting
 
Text: Jocke Qvarnström Foto: Claes Nilsson/Street Extreme

Vilket eko i motorvärlden
Det vrålar ur de dubbla piporna som bara en V10 kan. Som en dröm från förr när F1orna hade just denna motorkonfiguration. Vi passerar genom tunneln som ger ett fantastiskt eko från de grymma ändrören på avgassystemet. Vilket sound det är. Just den här tunneln är min Tyska favorit tunneln för det fantastiska eko som studsar mellan väggarna.

http://www.zatzy.com/qvarnis_provkor/hamann_25.jpg

Allt du vill ha
Det vore ingen riktig Hamann produkt om man inte även ökat effekten. Här har man lockat fram ytterligare 40 hästar och 30 Nm i ökat vridmoment och på kuppen ökat toppfarten från 315 till 320 knutar. Kan vara skönt på Autobahn om det ligger någon och flåsar en i nacken. Det finns fler Hamannknep att få bilen att gå fortare beroende på vilket tillvalskit som du kryssar i på tillbehörslistan. Bättre friflödande katalysatorer och med två dubbelpipiga slutrör piggar upp den redan hisnande maskinen ytterligare 28 hästkrafter. På köpet blir det ännu bättre vridmoment. Närmare bestämt hela 50 Nm tack vare den här uppgraderingen. Vill man inte byta ut slutrören utan fortfarande vill att det ska se original ut erbjuds även denna tjänst. Hamann är inte den som är den. Här kan kunden få i princip vad han eller hon vill. Så länge inte plånkan är en trång sektor.
Stora hjul är tufft. 20 tummare på en Gallardo är inte på något vis vardagsmat utan höjer bilens blinglook avsevärt. Edition Race heter fälgsorten och 235/30-20” fram med ultrafeta 325/25-20” avslutar baktill. Inte mycket gummi på den fälgen kan jag säga. Men bettar gör det. Ordentligt.

http://www.zatzy.com/qvarnis_provkor/hamann_11.jpg

Bromsar för banan
Med värre sulor kommer också behovet av att förbättra bromsarna. Normalt gör man en sådan här operation när man uppgraderar till R-däck alternativt till slicks. Så icke hos Hamann. Här bultar man på bland det värsta i stoppväg som finnas kan. Racing bromsar både fram och bak. Pizzastorlek på skivorna – så länge vi snackar barnmenyn. 380 millimeter fram och 360 bak mäter skivorna med hela åtta kolvar som ska stoppa besten fram och sex stycken bak. Hallå! Var är racerbanan?

http://www.zatzy.com/qvarnis_provkor/hamann_02.jpg

Läcker och helrätt
Det är en så hög potensfaktor i den här bilen att den är riktigt svårslagen för vad som helst som den ska mäta sig mot. Inklusive storebror Murcielago. Vart man än åker vänder sig folk om och tittar storögt. Förstår dom. Skulle göra precis samma sak om jag satt på fel sida om förarstol och ratt.

http://www.zatzy.com/qvarnis_provkor/hamann_06.jpg

Råsexig
Hur är den att köra då? Maskinen har något av det sexigaste ljud som finns vad gäller bilar alla kategorier. Att glida fram en ljummen sommarkväll och accelerera för bara sakens skull är en njutning. Mellangasen systemet ger vid nerväxlingar kan få vem som helst med bara det minsta motoröra att få ståpäls. För den delen vanliga ointresserat folk utan motoröra också. Vid 8500 v/min är det dags att sopa i nästa växel. Bilen drar som en tokig och planar inte ut förrän någonstans i häradet 320 blås om bara sträckan är lång nog att hålla plattan i mattan.

http://www.zatzy.com/qvarnis_provkor/hamann_12.jpg

Better safe then sorry
Men jag gillar inte riktigt paddelväxellådan även om den kan ha sina fördelar på racerbanan. Hamnar du i stan kan det ta oroväckande lång tid innan du får i backen och den kan som bekant vara bra att ha i just det området – utanför racerbanan. På gatan är bilen smidig som en dans att köra. Bakåtsikten kanske inte är den bästa och att parkera när gatstenarna hotar fälgbanorna kan få vem som helst att tappa modet. Erfaren fickparkerare eller inte. Man lutar sig gärna över dörrsidorna och hänger i bältet just för att spana in avståndet till trottoarkanten. Better safe then sorry är devisen när dylika manövrerar ska utföras.

http://www.zatzy.com/qvarnis_provkor/hamann_03.jpg

Giftig på gränsen men snabb
Bilen känns bred som en padda men ändå lättmanövrerad. Långa förare kan få problem att få plats bakom ratten. Det här gäller i allmänhet den täcka versionen och i synnerhet om det vankas banåka. Är du uppåt eller över 190 centimeter får du helt enkelt inte plats med en hjälm. Ingen bra ide om det ska hårdsatsas för att klippa apexpunkter. Tar man ut bilen på en racerbana känner man hur nervös men ändå stadig bilen är på gränsen. Den känns helt bakhjulsdriven och det är bara om föraren lockas att parera en sladd med något för mycket rattvinkel och samtidigt ger gas som det kan bli problem. Retursladden kommer som ett brev på posten och det ska till snabba tag för att reda ut situationen. Tänk på det alltså om du får chansen att lägga vantarna på en för att åka på gränsen.

http://www.zatzy.com/qvarnis_provkor/hamann_18.jpg

Tuff körstil
Bilen skulle helt klart må bra av att utrustas med R-däck för riktigt snabba varvtider då bakhjulen snabbt överhettas om de straffas för mycket. För mycket är lätt hänt när man ska tygla 540 hästar som inget annat vill än att vrida loss hjulen i en svag röknyans när man driftar genom kurvorna. På fyrhjulsställ. Riktigt tuff körstil i en sådan här bil behövs om det ska gå riktigt fort men ändå kontrollerat.

http://www.zatzy.com/qvarnis_provkor/hamann_24.jpg

Coolast i stan
Små eldbollar puffar ur avgasrören vid hårda inbromsningar från höga varv när motorn själv beordrar mellangas genom styrboxens ingripande. Åskådarna applåderar och är hänförda. Det är inte varje dag en sådan här bil körs riktigt på gränsen. Tyvärr har märket få ett smula posörstämpel genom åren men med de nyare Lambomodellerna är man på väg att börja konkurrera på allvar med märken som Ferrari och Porsche. Det är från just dessa märken som den stora skaran nya Lamboförare kommer. Inte konstigt. Det finns inte många coolare bilar på marknaden.

http://www.zatzy.com/qvarnis_provkor/hamann_14.jpg

Utan hängslen och livrem
Vill man köra riktigt fort och känner man har koll på grejorna – eller råd – kan det vara dags att koppla ur säkerhetssystemen för att bara behålla ABS som kontroller bromsarnas låsning. När till och med moderna racerbilar idag kör med detta protesterar inte vi heller när konstruktörerna annamar samma lösning på gatbilar.

http://www.zatzy.com/qvarnis_provkor/hamann_17.jpg

Bil: Lamborghini Gallardo
Motor: 5 liters V10
Effekt: Från 500 hk, 540, 568 hk beroende på trimgrad
Däck: Fram 235/30-20” och bak 325/25-20”
Fälgar: Edition Race
Bromsar: Åttakolvsok fram med 280 mm skivor, sexkolvs bak med 360 mm skivor. Racebelägg.
Pris: Måste man fråga har man nog inte råd…

http://www.zatzy.com/qvarnis_provkor/hamann_23.jpg

Ruergård 2009-05-17 12:09

Bra bilder och rolig läsning! Perfekt en Söndagsförmiddag som denna... :D

Tummen upp!

OLIN 2009-05-17 13:03

Nice bil och bra skrivet!

Micha 2009-05-17 13:49

Tack! Trevligt reportage. Bra bilder och härlig text, bara en film på ljudet som saknas... ;)

bmw_power_man 2009-05-17 13:58

Ytterligare ett trevligt reportage. =)

Men för oss som inte har råd så blir man ju förstås sugen på att veta vad den där bilen går loss för?

tumbler 2009-05-17 19:09

fyfaan ..hemsk skapelse, hamann har slagit till igen

RaazW 2009-05-18 00:24

"Är du uppåt eller över 190 centimeter får du helt enkelt inte plats med en hjälm. Ingen bra ide om det ska hårdsatsas för att klippa apexpunkter"

Ah bra, då låter jag bli att köpa en bara därför...haha.

Rolig läsning och ganska grym bil :)

iNF 2009-05-18 13:21

Riktigt snyggt med orange kolfiber!

Mycket bra skrivet, var mycket intressant att läsa!

Arthan 2009-05-18 17:13

Bra reportage & fint skrivet! Men jag föredrar orginalet alla gånger!

Mvh
//Arthan

amazon67 2009-05-18 23:00

Kul läsning, inte ett dugg avis på de bilar du får köra ;)

soldi 2009-05-19 15:11

Tråkiga bilder då man verkligen inte fick någon känsla av att du körde/testade bilen, mer som ett besök på fabriken och känslan av "jag skriver om hur det borde vara att köra bilen" i texten. Nej jag förväntar mig mer och bättre, tanken är dock god och ser fram emot att läsa nästa...

Qvarnis 2009-05-22 08:31

Citat:

Ursprungligen postat av soldi (Inlägg 4189970)
Tråkiga bilder då man verkligen inte fick någon känsla av att du körde/testade bilen, mer som ett besök på fabriken och känslan av "jag skriver om hur det borde vara att köra bilen" i texten. Nej jag förväntar mig mer och bättre, tanken är dock god och ser fram emot att läsa nästa...


Viktigt att påpeka här att det inte var James Holm som normalt fotar som tagit bilderna. Bilen kördes förra året på och omkring Hockenheim men det var tajt som attan för fotografen då Hamann gubbarna flåsade oss i nacken. Ingen ursäkt - men väl en förklaring. Bättring lovas!

NoBrake 2009-05-23 02:22

Helt sjuk bil men va skulle inte försäkring och allt gå på? virvel i plånboken kanske! Sjukt kul om man själv fick chansen att köra den! Hoppas det var en upplevelse Qvarnis? Kör hårt och bromsa sent! väntar med spänning för nästa provkörning!

android 2009-05-23 09:10

Ni som efterfrågade film... här är den!
Vi kör Hamann Gallardo Victory i Tyskland, 20 mb | Sportbilen 2.0

Slutkommentaren är bäst. :-)

mcmuffinkid 2009-07-20 11:13

En grov rackare de där! WOW har alltid gillat lambo! Snyggt jobbat!


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 02:41.

Programvara från: vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright zatzy.com ©2001-2013