Du är inte inloggad! - Registrera dig nu | Logga in
Användarnamn:
Lösenord:

Svara
 
Share LinkBack Ämnesverktyg
Registered User
 
Alvins avatar
 
Namn: Joakim A
Reg.datum: Dec 2004
Ort: tranås
Inlägg: 471

Postat: 2008-09-19, 00:43
3 cad program för nybörjare att rita "delar"

Hej!

Jag undrar om det finns lämpliga 3d cad program att ladda ner som är relativt lätta att lära sig för att ta fram en bild/ritning på "grejer" som sedan kan tillverkas i nc styrda fräsar.?

Jag är helt ny på detta men tänkte pröva om jag kunde lära mig att rita upp saker till min bil som sedan någon mekanisk verkstad kan göra verklighet av i alu/stål/rostfritt utifrån min bild/ritning.

Men jag är helt ny på det så det får inte vara allt för avancerat.

"Grejorna" jag tänkt rita upp i programmet är inte heller så avancerade utan mest bara för att jag ska kunna ta fram ett underlag så att maskinen kan tillverka produkten efter det jag ritat upp.

Svårt att fräsa vissa saker manuellt (vilket är det ända jag kan) så jag tänkte se ifall jag kan lära mig att rita upp det i 3d cad istället och få någon duktig firma/operatör att sedan ta fram det jag behöver från en nc-styrd fräs.

mvh jocke

Senast redigerad av Alvin den 2008-09-19 klockan 16:01.
Alvin är inte uppkopplad   #1 Svara med citat
Förståsigpåare i Högform
 
Guld_Audis avatar
 
Namn: Wille Ö
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Oskarshamn/ Worcester (UK)
Inlägg: 1 911

Postat: 2008-09-19, 10:51
Du har PM
/Wille
__________________
Ibumetin: Ironins okrönte konung

Citat:
Ursprungligen postat av ibumetin
Pics på nio frukostar? Fett nice! Ser fram emot det...
Besserwisser: Zatzys nya bitch...


Zatzy.com | Allas vår sandlåda
Guld_Audi är inte uppkopplad   #2 Svara med citat
Polski on the run...
 
Namn: Norbert B
Reg.datum: Sep 2001
Ort: S T O C K H O L M
Inlägg: 3 425

Postat: 2008-09-19, 14:57
Jag vill oxå veta, skriv vad programmet heter.
__________________
[ Sponsorer ] | [ iPhonedelar.se ] | [ Smartplate.se ]
Noby är inte uppkopplad   #3 Svara med citat
Nudel Racer
 
Namn: Antonio B
Reg.datum: Oct 2005
Ort: Göteborg
Inlägg: 1 370

Postat: 2008-09-19, 15:30
har själv lärt mig 2 program o håller på att lära mig ett tredje.

solid works o inventor är dom ja kan. grymt bra program. lätta att lära sig anser jag. samt lättsamma att jobba med.

Catia v5 som ja håller på med just nu är lite svårare dock är möjligheterna i detta program helt enorma. som ja brukar säga som catia: allt är dubbelt så krångligt men möjligheterna är 10 gånger så stora. så ja anser det vara värt det.

men ta en titt på inventor eller solidworks

/ konstruktör
__________________
\m/>_<\m/
exaro är inte uppkopplad   #4 Svara med citat
Registered User
 
Alvins avatar
 
Namn: Joakim A
Reg.datum: Dec 2004
Ort: tranås
Inlägg: 471

Postat: 2008-09-19, 21:15
Tack!

Vilket är det program som vanligast används av mekaniska verstäder till deras nc-styrda maskiner?? Finns det ngt program som är mest använt, som liksom är standard bland företagen.??

Jag är som sagt helt ny på detta men mycket nyfiken!!
Alvin är inte uppkopplad   #5 Svara med citat
Registered User
 
Namn: Johan H
Reg.datum: Jul 2005
Ort: Lidköping
Inlägg: 452

Postat: 2008-09-19, 21:32
Citat:
Ursprungligen postat av Alvin
Tack!

Vilket är det program som vanligast används av mekaniska verstäder till deras nc-styrda maskiner?? Finns det ngt program som är mest använt, som liksom är standard bland företagen.??

Jag är som sagt helt ny på detta men mycket nyfiken!!
Menar du vilket CAD-program eller menar du vilket program man programmerar i?

Det skiljer ju en del på dessa två om man säger så.
__________________
/MVH Johan
Scasi är inte uppkopplad   #6 Svara med citat
Nudel Racer
 
Namn: Antonio B
Reg.datum: Oct 2005
Ort: Göteborg
Inlägg: 1 370

Postat: 2008-09-19, 22:24
Citat:
Ursprungligen postat av Alvin
Tack!

Vilket är det program som vanligast används av mekaniska verstäder till deras nc-styrda maskiner?? Finns det ngt program som är mest använt, som liksom är standard bland företagen.??

Jag är som sagt helt ny på detta men mycket nyfiken!!

oftast så funkar det såhär. en konstruktör designar o ritar up en del i något CAD program. dvs den delen som han vill ha tillverkad.
han sickar sedan med ritningar på delen samt ofta sickas även CAD filen med.

sen är det en person på företaget som programerar cnc maskinenerna för att tillvärka delen. den personen vet vilken maskinpark samt material dom har. vilka verktyg som skall användas bästa matningen etc. detta kallas för CAM. han gör en CAM fil som innehåller instructioner för hur maskinen skall tillverka delen. denna filen sickas till maskinen samt ritningarna sickas till cnc operatören. som då tillvärkar delen.

så det du frågar efter är det CAD eller CAM ?


sry stavar som en fitta men är småfull o ska ut o ha trevligt. vi hörs!
__________________
\m/>_<\m/
exaro är inte uppkopplad   #7 Svara med citat
Registered User
 
Alvins avatar
 
Namn: Joakim A
Reg.datum: Dec 2004
Ort: tranås
Inlägg: 471

Postat: 2008-09-19, 23:41
Det sjuka är att jag själv är just cnc-operatör (svarvare) men på mitt jobb så är man bara operatör och får således inte ha något med programeringen att göra. Det enda jag gör är väljer in rätt program utifrån maskinens databas samt riggar den med verktyg och dylikt. Så jag vet/kan inget om hur själva programeringen går till utifrån en cad-ritning. Då våra maskiner rullar dygnet runt (inklusive helger) så är det knappast tillåtet eller ens möjligt med special(hem)jobb i dem.

Det jag skulle vilja veta är om programeraren lättare gör ett program om han får en färdig cad-ritning av mig än om jag skulle ge honom en egen nedkladdad simpel ritning på ett papper???

Vad jag hade fått för mig var att maskinen själv kunde läsa ut hur den skulle arbeta utifrån cad-ritningen. Naturligtvis bestykad med rätt verktyg och kanske lite lätt inmatning av programeraren, men att den sedan tog ut det mesta av kordinaterna med hjälp av cadfilen....???

På mitt jobb så svarvar vi endast och där gör programerarna hela program, som om de skrevs ut skulle bli X-antal A4 sidor, endast utifrån en pappersritning. Tillägas bör är att vi tillverkar typ samma sak (mer eller mindre iallafall)dag ut och dag in och är en stor fabrik alltså inte möjjligt med egna jobb även om jag hade fått en programerare att göra ett program till mig. Dessutom är det mest fräsning jag är ute efter, eller kanske i en fler-op.
Alvin är inte uppkopplad   #8 Svara med citat
Registered User
 
Alvins avatar
 
Namn: Joakim A
Reg.datum: Dec 2004
Ort: tranås
Inlägg: 471

Postat: 2008-09-19, 23:50
Med lätt inmatning av programeraren menar jag typ, riggning av maskin med lämpliga verktyg, inmätning av dessa, inmatning av matning,varvtal,skärdjup, antal skär kanske och dylikt men att...

.... maskinen kunde läsa utifrån CAD-ritningen hur den ska jobba (i X,Y,Z-led) för att tillverka produkten...??
Alvin är inte uppkopplad   #9 Svara med citat
Nudel Racer
 
Namn: Antonio B
Reg.datum: Oct 2005
Ort: Göteborg
Inlägg: 1 370

Postat: 2008-09-20, 09:37
finns lite lätta cad/cam program som tillåter detta som du frågar efter.
men normalt sett skapar du en sak i CAD. sickar 3d modellen till en kille som skapar en CAM fil.
helst så öppnar han cad filen. och då börjar han välja ut verktyg matning etc. genom att click runt o påpeka vad som ska ske o med vilket verktyg i vilken ordning.

så till din fråga. javist går nog lättast att göra ett program i lämligt cad program. och sen be beredaren att göra en cam fil. cam filen är det program du väljer i maskinen. brukar finnas i maskinen eller så hämtar maskinen det från en dator. men detta innebär ju att du måste be en annan person om hjälp för att skapa cam filen.

så mitt bästa tips till dig eftersom delen är relativt simpel som du säger. är för dig att skaffa något lätt CAD/CAM program. där du både kan rita up delen samt skapa en cam fil för hur delen skall tillverkas. du får nog söka på google för att hitta ett lämligt CAD/CAM program. eftersom ja bara jobbar med CAD delen så kan jag inte hjälpa dig mkt mer
__________________
\m/>_<\m/
exaro är inte uppkopplad   #10 Svara med citat
ehhh jorå
 
Magnatens avatar
 
Namn: mange b
Reg.datum: Apr 2005
Ort: norrort
Inlägg: 1 477

Postat: 2008-09-20, 10:08
jag jobbar i 5 axlig cnc fräs med prototyp tillverkning.

jag gör allt själv från att jag får ritning/3d fil till färdig detalj.

finns mej veterligen ingen maskin man bara matar in en 3d modell i så gör den allt själv,utan det är en hel del beredning i cad-cam innan barbetning

har du frågor så är det bara att PM
__________________
http://www.garaget.org/mangeSBR
PPF-Mera mos i maskin'
stoppa tiggeriet på Z
Magnaten är inte uppkopplad   #11 Svara med citat

Svara

  zatzy.com > zatzy.com | Övrigt > Off Topic > 3 cad program för nybörjare att rita "delar"

Ämnesverktyg


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Trackbacks are
Pingbacks are
Refbacks are