Du är inte inloggad! - Registrera dig nu | Logga in
Användarnamn:
Lösenord:

Svara
 
Share LinkBack Ämnesverktyg
Super Moderator
 
Jocce81s avatar
 
Namn: Joacim Hansson
Reg.datum: Jul 2001
Ort: Solna, Sweden
Inlägg: 4 676

Postat: 2003-09-24, 18:34
Räkna ut vad nått kostar i el att ha igång?

Hm, hur gör man för att räkna ut vad nått kostar att ha igång i elkostnad?


/Jocce
__________________
Min fotosida: http://www.jocce.se

Fotointresserad? Besök: http://www.fotointresse.se
Jocce81 är inte uppkopplad   #1 Svara med citat
Member
 
Six packs avatar
 
Namn: Peter K
Reg.datum: Apr 2001
Ort: Hässelby sthlm
Inlägg: 1 721

Postat: 2003-09-24, 19:18
Om vi tar en 40W lampa som exempel.
Då börjar du med att multiplicera W med tiden du har den igång vi säger 24h. Då blir det 960Wh som vi måste göra om till kwh, och det gör vi genom att dividera med 1000 dvs vi får 0,96kwh.
Sen multiplicerar vi det med gällande elpris, säg 0,65kr/kwh.
Det blir då en kostnad på 0,62kr att ha lampan lysandes i ett dygn.
__________________
Licking pussy is like playing with the Mafia - one wrong move and you´re in deep shit.
Bättre lite kattpiss i salongen än en kass pitt i kalsongen.
Six pack är inte uppkopplad   #2 Svara med citat
Proffspucko
 
Namn: Jimmy G
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Köping
Inlägg: 212

Postat: 2003-09-24, 19:19
Ta reda på vilken effekt apparaten har och multiplicera det med tiden du använder det, angett i timmar.

Effekt x tid[timmar] = antalet wattimmar du förbrukar

t.ex en 60Watts glödlampa som lyser en halvtimme.

60 x 0.5 = 30Wh

när du vet detta så kollar du vad du får betala per wattimme. Multiplicerar det med antalet wattimmar du har förbrukat och du får reda på hur mycket du betalar.
Taxan är oftast angedd i kilowattimmar, men då är det bara att dela priset/Kwh med 1000 för att få fram pris/wattimme.

/J
__________________
S.R.M - StreetRace Mälardalen
jimmyg är inte uppkopplad   #3 Svara med citat
grizzly
 
Namn:
Reg.datum: Sep 2002
Inlägg: 551

Postat: 2003-09-24, 21:03
Vad kostar det att ha igång en dator ett dygn? Har hört 15 kr men det låter mycket tycker jag! Det lär ju skilja sig iofs men någon som vet ungefär?
Grizzly är inte uppkopplad   #4 Svara med citat
Potent
 
Namn: Gilgamesh Odysseue
Reg.datum: May 2002
Ort: pluto
Inlägg: 2 138

Postat: 2003-09-24, 21:20
Citat:
Originally posted by Grizzly
Vad kostar det att ha igång en dator ett dygn? Har hört 15 kr men det låter mycket tycker jag! Det lär ju skilja sig iofs men någon som vet ungefär?
I min manual till min låda står det att den drar ungefär 250W, då vet jag inte om hårddiskar osv. är medräknat men säg 250W.

Min 19" skärm drar 120W när den är igång, 15W när den är stand by, 15W i suspend och 5W när den är avstängd.

Räknar vi ihop det så blir det 370W när dator o skärm är igång och 255W när bara datorn är på och inte skärmen är av.

Säg att man har igång datorn dygnet runt och skärmen igång halva dygnet (12h). Då blir förbrukningen under ena halvan av dygnet 0,37kWh*12 = 4,44kWh och andra halvan 0,255kWh*12 = 3,06kWh, alltså totalt 7,5kWh/dygn.

Multiplicera det med elpriset på kanske 75öre/kWh så får man 5,60kr/dygn .. eller 173kr/månad, eller 2076kr/år.

Vet inte om förbrukningen stämmer, men det var vad det stod på min dator i alla fall, give or take några watt.

Tur dock att det finns energisparläge!
premis är inte uppkopplad   #5 Svara med citat
Super Moderator
 
Jocce81s avatar
 
Namn: Joacim Hansson
Reg.datum: Jul 2001
Ort: Solna, Sweden
Inlägg: 4 676

Postat: 2003-09-24, 21:35
Citat:
Originally posted by premis
I min manual till min låda står det att den drar ungefär 250W, då vet jag inte om hårddiskar osv. är medräknat men säg 250W.

Min 19" skärm drar 120W när den är igång, 15W när den är stand by, 15W i suspend och 5W när den är avstängd.

Räknar vi ihop det så blir det 370W när dator o skärm är igång och 255W när bara datorn är på och inte skärmen är av.

Säg att man har igång datorn dygnet runt och skärmen igång halva dygnet (12h). Då blir förbrukningen under ena halvan av dygnet 0,37kWh*12 = 4,44kWh och andra halvan 0,255kWh*12 = 3,06kWh, alltså totalt 7,5kWh/dygn.

Multiplicera det med elpriset på kanske 75öre/kWh så får man 5,60kr/dygn .. eller 173kr/månad, eller 2076kr/år.

Vet inte om förbrukningen stämmer, men det var vad det stod på min dator i alla fall, give or take några watt.

Tur dock att det finns energisparläge!
Hm...drar skärmen ström avstängd?


/Jocce
__________________
Min fotosida: http://www.jocce.se

Fotointresserad? Besök: http://www.fotointresse.se
Jocce81 är inte uppkopplad   #6 Svara med citat
Potent
 
Namn: Gilgamesh Odysseue
Reg.datum: May 2002
Ort: pluto
Inlägg: 2 138

Postat: 2003-09-24, 21:59
Citat:
Originally posted by Jocce81
Hm...drar skärmen ström avstängd?


/Jocce
Står att min gör det i alla fall, vill man spara 5W så får man dra sladden ..
premis är inte uppkopplad   #7 Svara med citat
Ideman
Guest
 
Namn:
Inlägg: n/a

Postat: 2003-09-24, 23:00
mjo men 250 el 300 watt eller mer är ju när datorn går för fullt.. =)

alla apparater du har hemma drar ström när de är i standby.. om alla i sverige skulle stänga av sina grejjor helt så skulle vi spara någon miljard per år =)
  #8 Svara med citat
gammel ligist
 
-TLM-s avatar
 
Namn: Tom W
Reg.datum: Oct 2001
Ort: Sthlm
Inlägg: 2 342

Postat: 2003-09-24, 23:20
Ja det stämmer att alla apparater drar ström när de är avstängda, alltså standbyläge... Tycker det är helt sjukt! Det var nåt program på radion förut då de misstänkte nån sorts kartell mellan elbolagen och de som gör apparater! =)
__________________
11.90 - 181km/h med vinterbilen! :)
9.93 - 221 km/h på bakhjulen! Nu börjar jakten på en 8:a! ;)
-TLM- är inte uppkopplad   #9 Svara med citat
Cap
user is currently stabil
 
Namn: Lucas L
Reg.datum: Jun 2002
Ort: Gräddfilen
Inlägg: 242

Postat: 2003-09-25, 14:50
Jag läste någonstans att om alla stängde av sin TV med den stora strömbrytaren som sitter på TV:n så skulle vi kunna stänga ner en kärnkraftsreaktor. Det låter rätt otroligt så man kanske skall ta det med en lastbil salt.
__________________
Jag hade ju en Omega 42:a förut så jag fick lägga några spänn emellan, men det känns helt rätt att ha en Swahn.
Cap är inte uppkopplad   #10 Svara med citat
JBG
Jonnie Be Good
 
Namn: Jonnie S
Reg.datum: Apr 2001
Ort: Knivsta/Uppsala
Inlägg: 148

Postat: 2003-09-25, 15:07
Cap: Gör inte alla det? Jag stänger alltid av TV/Stereo/Skärm på "stora strömbrytaren" när den inte används, och det gör nog alla jag känner...

Finns ju ingen anledning att låta den stå i StandBy läge.
JBG är uppkopplad nu   #11 Svara med citat
Kickass
 
Namn: Christian W
Reg.datum: Apr 2001
Ort: Penthouse
Inlägg: 2 374

Postat: 2003-09-25, 15:43
Citat:
Originally posted by premis
*text*
Vet inte om förbrukningen stämmer, men det var vad det stod på min dator i alla fall, give or take några watt.

Tur dock att det finns energisparläge!
Som tur är stämmer inte det där.. iaf inte på vanliga burkar.

Köpte mig en sån där elenergimätare på Elfa för 200:-

Dator+skärm drog runt 150 W tillsammans.

Då var det en amd t-bird 1000 med en 10krpm samt en 7200 rpm hårddisk osv osv samt en 19" skärm. Har inte mätt upp nya datorn. Än.

Så runt hundringen per månad med allt på, men hårddiskarna går ju ned på sparlåga och skärmen stängs av.


Måste mäta lite mer i kväll..
Christian är inte uppkopplad   #12 Svara med citat
Super Moderator
 
Jocce81s avatar
 
Namn: Joacim Hansson
Reg.datum: Jul 2001
Ort: Solna, Sweden
Inlägg: 4 676

Postat: 2003-09-25, 16:00
Citat:
Originally posted by -TLM-
Ja det stämmer att alla apparater drar ström när de är avstängda, alltså standbyläge... Tycker det är helt sjukt! Det var nåt program på radion förut då de misstänkte nån sorts kartell mellan elbolagen och de som gör apparater! =)
Jo, i Stanby förstår jag att de drar ström, inget konstigt.

Men var juh så att det fanns på skärmen nämd innan i tråden, hur mycket den drog i stanby, och hur mycket den drog "avstängd".

Allt borde ha en "riktig" huvudströmbrytare, som är mekanisk och bryter strömmen


/Jocce
__________________
Min fotosida: http://www.jocce.se

Fotointresserad? Besök: http://www.fotointresse.se
Jocce81 är inte uppkopplad   #13 Svara med citat
Schnellfahrer
 
Namn:
Reg.datum: Apr 2002
Ort: H a l m s t a d
Inlägg: 97

Postat: 2003-09-25, 17:07
Fan jag som har 3 st datorer igån dygnet runt så gott som.... startade om ena workstationen för någon dagsedan men annars ...
__________________
Andra ord för farthållare, varvstopp
Fidde66 är inte uppkopplad   #14 Svara med citat

Svara

  zatzy.com > zatzy.com | Övrigt > Off Topic > Räkna ut vad nått kostar i el att ha igång?

Ämnesverktyg


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Trackbacks are
Pingbacks are
Refbacks are