Sidan 1 av 2 12 SistaSista
Resultat 1 till 15 av 25
  1. #1
    Support-Mupp dMaNs avatar
    Namn
    Dan W.
    Reg.datum
    jun 2002
    Ort
    Cork, Ireland
    Jobb
    Support-tekniker
    Inlägg
    4 433

    Göra egna Köttbullar utan ströbröd?

    Hej!
    Tänkte göra egna köttbullar ikväll, men i varje recept så anges ströbröd som en ingrediens.
    Dessvärre så verkar inte gröna ön vara överflödig med ströbröd.
    Har faktiskt inte hittat ett enda ställe som har det.
    Däremot så har dom liknande mjuka krutongliknande saker.

    Vad kan man göra annars? Hoppa över det helt?
    /dMaN
    "It takes hundreds of nuts to hold a car together, but it takes only one of them to scatter it all over the highway."
    -Evan Esar

  2. #2
    Honk Honk! Grynets avatar
    Namn
    Grete K
    Reg.datum
    sep 2003
    Ort
    Sthlm, Södermalm
    Jobb
    Mekonomen Solna, modell och utbildad meck
    Inlägg
    952
    Ströbröd brukar ju finnas på varenda affär?? Har du frågat? annars e de väl bara att tömma brödrosten :P

    nä men annars kan du alltid smula ner småbitar av formbröd..
    SPECIALFälgar, flyttafordon.se
    Flickor kör turbo. Kvinnor kör V8.

    http://www.facebook.com/KMotorsport

  3. #3
    Högvarvig
    Namn
    Andreas G
    Reg.datum
    feb 2004
    Ort
    Stockholm
    Jobb
    entreprenör
    Inlägg
    1 342
    Citat Ursprungligen postat av Grynet Visa inlägg
    Ströbröd brukar ju finnas på varenda affär?? Har du frågat? annars e de väl bara att tömma brödrosten :P

    nä men annars kan du alltid smula ner småbitar av formbröd..
    ¨

    Är du i Irland ofta eller? =)
    I år firar jag 10 år på zatzy. Hela året!

  4. #4
    Honk Honk! Grynets avatar
    Namn
    Grete K
    Reg.datum
    sep 2003
    Ort
    Sthlm, Södermalm
    Jobb
    Mekonomen Solna, modell och utbildad meck
    Inlägg
    952
    Haha, nej.. Sorry :P

    Konstigt att ja inte hajja till när han skrev "den gröna ön" haha..

    men då är de väl formbröd som gäller..
    SPECIALFälgar, flyttafordon.se
    Flickor kör turbo. Kvinnor kör V8.

    http://www.facebook.com/KMotorsport

  5. #5
    Support-Mupp dMaNs avatar
    Namn
    Dan W.
    Reg.datum
    jun 2002
    Ort
    Cork, Ireland
    Jobb
    Support-tekniker
    Inlägg
    4 433
    Får lägga ut lite formbröd på tork då..
    /dMaN
    "It takes hundreds of nuts to hold a car together, but it takes only one of them to scatter it all over the highway."
    -Evan Esar

  6. #6
    Old zatzy abuser
    Namn
    Robin F
    Reg.datum
    sep 2001
    Ort
    sthlm
    Inlägg
    3 688
    Ströbröd behövs inte alls. Jag kör ägg, köttfärs, finhackad lök, vitlök och sambal sen salt och peppar. Äggen binder ihop allt bra. Ströbröd är bara massa extra kolhydrater som man ändå inte vill ha

    /R

  7. #7
    Håkansson
    Guest
    Lägg lagom med vanligt formbröd i en skål och häll på mjölk och låt det dra ett tag och så mixar du det med en stavmixer eller liknande så det har samma konsistens som ströbröd som är blötlagt.

  8. #8
    Teamchef, Fel Fil Racing. Christofers avatar
    Namn
    Christofer H
    Reg.datum
    okt 2004
    Ort
    Stockholm norr
    Jobb
    Ingenjör
    Inlägg
    1 894
    Ströbröd är ett arv från den tiden då hushållen fick vända lite mer på slantarna för att köpa mat, då var malet torkat bröd bra utfyllnad. Det fyller ingen funktion alls i själva köttbullen.
    Blir godare utan.
    Måste du absolut ha det så går det bra med blötlagt formbröd.(utan kant)
    Fel Fil-racing 2009.

  9. #9
    Smålänning r_o_ns avatar
    Namn
    Ronnie L
    Reg.datum
    maj 2005
    Ort
    Småland
    Jobb
    Lager- och distributionsansvarig på byggfirma.
    Inlägg
    16 397
    Citat Ursprungligen postat av dMaN Visa inlägg
    Hej!
    Tänkte göra egna köttbullar ikväll, men i varje recept så anges ströbröd som en ingrediens.
    Dessvärre så verkar inte gröna ön vara överflödig med ströbröd.
    Har faktiskt inte hittat ett enda ställe som har det.
    Däremot så har dom liknande mjuka krutongliknande saker.

    Vad kan man göra annars? Hoppa över det helt?
    Tror man ska kunna blöta upp/riva sönder lite franskbröd i köttbullssmeten, annars kan du ju rosta franskbrödet i ugnen på lite låg värme så att det torkar. Veteskorpor utan kardemumma är ett annat tips som du mosra i en mortel eller liknande.

  10. #10
    Smålänning r_o_ns avatar
    Namn
    Ronnie L
    Reg.datum
    maj 2005
    Ort
    Småland
    Jobb
    Lager- och distributionsansvarig på byggfirma.
    Inlägg
    16 397
    Citat Ursprungligen postat av robber Visa inlägg
    Ströbröd behövs inte alls. Jag kör ägg, köttfärs, finhackad lök, vitlök och sambal sen salt och peppar. Äggen binder ihop allt bra. Ströbröd är bara massa extra kolhydrater som man ändå inte vill ha

    /R
    Samt att köttbullarna inte blir lika kompakta som de blir utan ströbröd.

  11. #11
    Audi M5 Quattro AMG _Andrew_s avatar
    Namn
    Andreas N
    Reg.datum
    jul 2003
    Ort
    Sörmland
    Inlägg
    5 355
    Ja, man kan använda uppblötat vitt bröd istället för ströbröd.
    Jag har alltid trott att ströbrödet ska göra köttbullarna lite mer saftiga, eftersom nötfärs är torrt.
    (till skillnad mot fläskfärs som innehåller mycket vatten)

  12. #12
    Teamchef, Fel Fil Racing. Christofers avatar
    Namn
    Christofer H
    Reg.datum
    okt 2004
    Ort
    Stockholm norr
    Jobb
    Ingenjör
    Inlägg
    1 894
    Nötfärs är inte torrt om du inte steker för länge.
    Vill man få dem riktigt saftiga och goda så blandar man i 25-30% fläskfärs.
    Dock blir det mer noggrannt med genomstekningen iom grisköttet.
    Fel Fil-racing 2009.

  13. #13
    Support-Mupp dMaNs avatar
    Namn
    Dan W.
    Reg.datum
    jun 2002
    Ort
    Cork, Ireland
    Jobb
    Support-tekniker
    Inlägg
    4 433
    Uj!
    Massa goda tips. Tack o bock .Nu blir det Kitchen Nightmares i køket snart.
    robber: Sambal i k-bullar? Spicy. Me like.
    /dMaN
    "It takes hundreds of nuts to hold a car together, but it takes only one of them to scatter it all over the highway."
    -Evan Esar

  14. #14
    Audi M5 Quattro AMG _Andrew_s avatar
    Namn
    Andreas N
    Reg.datum
    jul 2003
    Ort
    Sörmland
    Inlägg
    5 355
    Citat Ursprungligen postat av Christofer Visa inlägg
    Nötfärs är inte torrt om du inte steker för länge.
    Vill man få dem riktigt saftiga och goda så blandar man i 25-30% fläskfärs.
    Dock blir det mer noggrannt med genomstekningen iom grisköttet.
    Hehe kanske inte så märkbart, men om man är ute i överlevnad i vinterkyla så ska
    man dricka mycket om man äter nötkött vilket inte behövs för fläskkött för att det
    innehåller så mycket vatten i sig.
    Så därför tänkte jag att ströbrödet skulle ge binda in lite mer vatten i köttbullarna

  15. #15
    .
    Namn
    Kurt L
    Reg.datum
    dec 2003
    Ort
    Avesta el. Oljeplattform
    Jobb
    Offshore oljeplattformar
    Inlägg
    9 881
    Citat Ursprungligen postat av r_o_n Visa inlägg
    Samt att köttbullarna inte blir lika kompakta som de blir utan ströbröd.


    Blev inte den meningen lite knepig...?


    För övrigt så stämmer det att ströbröd mest används som "utfyllnad" och inte alls behövs. Faktum är att man inte ens måste ha ägg i smeten för att det ska hålla ihop, det håller ihop fint bara med av proteinet i köttfärsen.

    Jag använder i princip aldrig vare sig ströbröd eller ägg i mina hamburgare eller köttbullar. Däremot kan jag blanda i annat för att att få lite udda piff på det hela. Ost senap rökt skinka paprika t ex.

    KTL

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •  
Vill du annonsera ovan? Klicka här